LINSEBYTTE (RLE)

Rundt 45 års alderen, vil de fleste oppleve å få alderssyn. Øyets linse mister sin naturlige elastisitet, og en opplever problemer med å fokusere synet og se klart på nært hold. Dette kan vi korrigere med en linsebytteoperasjon, samme operasjonsmetode som det benyttes for å behandle grå stær – en av verdens vanligste operasjoner.

Ved en linsebytteoperasjon (RLE) skiftes den naturlige linsen i øyet ut med en kunstig linse med flere styrker i. Den kunstige linsen vil gjøre det mulig å se godt både på nært hold og på avstand.

Linsebytte med monofokal linse

Med en monofokal linse får du et bra syn på enten nært eller langt hold uten briller. Som regel velger man å få godt syn på langt hold, og kompletterer med lesebriller for å se bra på nært hold.

 • Rask og smertefri

 • Godt syn på enten langt hold eller nært hold uten briller

 • Mindre bieffekter enn ved multilfokal RLE

Torisk linse ved skjeve hornhinner

Monofokale linser kan være toriske. Det betyr at de er spesielt tilpasset den enkelte for å korrigere for skjeve hornhinner. Under forundersøkelsen din ser vi om du har skjeve hornhinner og om en torisk linse kan hjelpe deg. I noen tilfeller gjenstår fortsatt skjeve hornhinner etter operasjonen selv om vi har satt inn en torisk linse. Da kan det være nødvendig med en kompletterende laseroperasjon i etterkant. Denne inngår selvsagt i behandlingsprisen for linsebyttet.

Minsk behovet for lesebriller med monovision

For å minske behovet for lesebriller, kan vi benytte oss av en behandling som kalles for monovision. Her setter vi inn en monofokal linse som fokuserer synet på nært hold på det ene øyet, og en som fokuserer synet på langt hold på det andre øyet. Denne behandlingen medfører at du ikke har samme mulighet til å fokusere sømløst på ulike avstander som det man oppnår med multifokale linser. De monofokale linsene er billigere enn multifokale linser. Etter et monofokalt linsebytte, er hjernens tilpassing til de nye linsene raskere enn ved en multifokal løsning. Du slipper haloeffekter, som er vanlige å oppleve en stund etter multifokalt linsebytte.

Slik foregår operasjonen

På operasjonsdagen treffer du klinikkpersonalet, og vi går igjennom planen for dagen og hva du skal tenke på før, under og etter operasjonen. Du får bedøvende og pupillutvidende øyedråper før vi starter, i tillegg til en beroligende tablett før selve operasjonen dersom du ønsker det. Inngrepet gjør ikke vondt, men det er helt naturlig å kjenne seg urolig før vi starter.

Deretter treffer du øyelegen din, som gjør en egen uavhengig undersøkelse og sikrer at øynene dine er friske og klar for et linsebytte. Dersom legen oppdager noe som kan påvirke resultatet, vil vi kansellere operasjonen.
Under operasjonen tar øyelegen og to sykepleiere vare på deg og finnes ved din side hele tiden. Vi bedøver øynene med lokalbedøvende øyedråper. Deretter bytter vi ut den gamle linsen i øyet med en ny kunstig linse som blir sittende og varer resten av livet.

Hele linsebyttesoperasjonen tar ca 15 minutter per øye. Deretter får du hvile så lenge du ønsker i vårt hvilerom. Du kan regne med å være på klinikken i totalt ca 2 timer.

Etter operasjonen avtaler vi flere oppfølgende etterkontroller, der vi vil forsikre oss om at synet ditt utvikler seg slik det skal. Som regel ser du godt umiddelbart etter operasjonen, men det kan ta mellom 6 måneder og 1 år før du har blitt helt vant til det nye synet ditt. Etterkontrollene inngår i prisen på operasjonen. I noen tilfeller er det behov for en kompletterende behandling med en enkel laseroperasjon for å oppnå ønsket resultat av linsebyttebehandlingen. Det er helt normalt, og inngår også i prisen som du har betalt for linsebytteoperasjonen.

Risiko for bivirkninger eller komplikasjoner

Alle kirurgiske inngrep innebærer en viss risiko, det er dog sjelden vi opplever alvorlige bivirkninger eller komplikasjoner. De fleste komplikasjoner er mulig å etterbehandle dersom de oppdages i tide.
Derfor er det viktig at du kontakter oss dersom det er noe du er urolig for etter operasjonen. For å minimere risikoen for infeksjoner, er det svært viktig at du følger de rådene du får i forkant av selve operasjonen nøye.

Vanlige (≥ 1/100)

 • Kompletterende laseroperasjon (laser touch up)
 • Glaskroppslegeme
 • Etterstær (legeme i linsekapselen, bak den kunstige linsen)
 • Merkbare smerter og øyeirritasjoner, et par uker

Bestill forundersøkelse

 

Dersom du har bestemt deg for en øyeoperasjon hos Ifocus, så er første steget en forundersøkelse. Her får du svar på hvilken behandling og operasjonsmetode som passer best for deg og din synsfeil.

Linsebytte med multifokal linse

Til forskjell fra den monofokale linsen, får du med en multifokal linse godt syn på både langt og kort hold, samt større muligheter for å tilpasse synet etter dine behov.

 • Korrigering av alderssyn, samt langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner.

 • Godt syn på både langt og nært hold

 • Nyeste linsedesignen - Trifokale linser

Flere styrker – flere muligheter

Multifokale linser har flere styrker, noe som fører til at det skapes flere bilder på netthinnen. Multifokale linser med to styrker kalles bifokale, og gir godt syn på både nært og langt hold. Linser med tre styrker kalles trifokale, og gir i tillegg til godt syn på langt og nært hold, et godt syn også på mellomavstand. Hjernen velger automatisk det bildet som er i fokus. Det kan ta litt tid å venne seg til dette etter operasjonen. Hvilken linsetype som passer deg best, finner man ut av på en forundersøkelse.

Torisk linse ved skjeve hornhinner

Mulitfokale linser kan være toriske. Det innebærer at de er spesielt tilpasset den enkelte for å korrigere skjeve hornhinner. På din forundersøkelse ser vi om du har skjeve hornhinner og om en torisk linse kan hjelpe deg. I noen tilfeller har man fortsatt skjeve hornhinner etter en operasjon, selv om vi har satt inn en torisk linse. Da kan det være nødvendig med en kompletterende laseroperasjon i etterkant. Denne inngår selvsagt i behandlingsprisen for linsebyttet.

Slik foregår operasjonen

På operasjonsdagen treffer du oss, og vi går igjennom planen for dagen og hva du skal tenke på før, under og etter operasjonen. Du får bedøvende og pupillutvidende øyedråper før vi starter, i tillegg til en beroligende tablett før selve operasjonen dersom du ønsker det. Inngrepet gjør ikke vondt, men det er helt naturlig å kjenne seg urolig før vi starter.

Deretter treffer du øyelegen, som gjør en egen uavhengig undersøkelse og sikrer at øynene dine er friske og klar for en linsebytteoperasjon. Dersom legen oppdager noe som kan påvirke resultatet negativt, vil vi kansellere operasjonen.
Under operasjonen tar øyelegen og to sykepleiere vare på deg. De finnes ved din side hele tiden. Vi bedøver øynene med lokalbedøvende øyedråper. Deretter bytter vi ut den gamle linsen i øyet med en ny kunstig linse som blir sittende resten av livet.

Hele linsebyttesoperasjonen tar ca 15 minutter per øye. Deretter får du hvile så lenge du ønsker i vårt hvilerom. Du kan regne med å være på klinikken i totalt ca 2 timer.

Etter operasjonen avtaler vi flere oppfølgende etterkontroller, der vi vil forsikre oss om at synet ditt utvikler seg slik det skal. Som regel ser du godt umiddelbart etter operasjonen, men det kan ta mellom 6 måneder og 1 år før du har blitt helt vant til det nye synet ditt. Etterkontrollene inngår i prisen på operasjonen. I noen tilfeller er det behov for en kompletterende behandling med en enkel laseroperasjon for å oppnå ønsket resultat på operasjonsløsningen. Det er helt normalt, og inngår også i prisen som du har betalt for linsebytteoperasjonen.

Risiko for bivirkninger eller komplikasjoner

Alle kirurgiske inngrep innebærer en viss risiko, det er dog sjelden vi opplever alvorlige bivirkninger eller komplikasjoner. De fleste komplikasjoner er mulig å etterbehandle dersom de oppdages i tide. Derfor er det viktig at du kontakter oss dersom det er noe du er urolig for etter operasjonen. For å minimere risikoen for infeksjoner, er det svært viktig at du følger de rådene du får i forkant av selve operasjonen nøye.

Vanlige (≥ 1/100)

 • Kompletterende laseroperasjon (laser touch up)
 • Forbigående tåkesyn.
 • Påvirket mørkesyn
 • Forbigående blending og glorier rundt lyskilder
 • Glasskropplegeme
 • Etterstær (legeme i linsekapselen, bak den kunstige linsen)
 • Merkbare smerter og øyeirritasjoner, et par uker