VAR EKSTREMT NÆRSYNT:

Øyeoperasjon ga Alicia Grindhaug (31) en hverdag uten linser eller briller

10 minutters ICL-operasjon fra Ifocus korrigerte synet til Alicia Grindhaug fra Karmøy: Fra minus 11, 25 til minus 0, 25. Nå tilbyr øyeklinikken også en ny type reversibel ICL-operasjon for de over 40 år.

Øyeklinikken (grunnlagt i 1996) er en av Norges største, og med mest omfattende erfaring på ICL- og RLE-operasjoner. Øyeklinikken har siden 2001 operert 2000 øyne med ICL-implantat og 5000 øyne med RLE. Ifocus er dessuten 1 av 8 øyeklinikker i Europa med «Center of Excellence»-status.

– Jeg føler meg veldig bra etter operasjonen, og kan absolutt anbefale klinikken til andre som vurderer en synskorrigerende operasjon.

Det er en helt ny verden nå som jeg kan se gjenstander og detaljer jeg aldri før har klart å se uten briller eller kontaktlinser. Hverdagen min er aktiv med barn og idrett. Jeg brukte linser daglig, og følte de ofte var i veien. Jeg måtte hele tiden vite om jeg hadde linser i reserve med meg i tilfelle noe skjedde, sier trebarnsmoren Grindhaug om operasjonen hun tok i 2019

Fra funksjonell blindhet til godt syn

Øyelege og eier av Ifocus Øyeklinikk i Haugesund, Kjell Gunnar Gundersen, opererte Grindhaug og forklarer at minus 11 betegnes som ekstremt nærsynt.

– Uten briller eller linser er da alt som befinner seg lenger bort enn 5 centimeter fullstendig uklart. I prinsippet er det funksjonell blindhet. En person med så sterk nærsynthet vil ikke klare å orientere seg i uvante omgivelser uten briller eller linser, sier Gundersen, som har en medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Lund i Sverige.

Kjell Gunnar Gundersen forklarer at ICL-operasjonen vil sørge for at Alicia Grindhaug er helt brillefri i 10 år: Helt til hun passerer cirka 40 til 45 år.

– Etter 10 år vil hun fortsatt være brillefri på avstand, sier han.
Alicia Grindhaug sier hun var opptatt av å finne en øyelege og en øyeklinikk som kunne gi henne nødvendig trygghet.

– Et familiemedlem anbefalte meg klinikken, fordi Ifocus har et godt rykte. De var profesjonelle og serviceinnstilte.

Forundersøkelsen var god, og jeg fikk mye lettfattelig og nyttig informasjon om operasjonen og hva jeg kunne forvente. Alle ansatte hos klinikken er dyktige i jobben si. Fra hvordan man møtes i resepsjonen til møtet med legen. Alle spørsmål ble kompetent besvart, og lokalet og operasjonsstuen opplevdes flott. Det føltes ikke kaldt og sterilt som et vanlig sykehus. De så mine behov og det gjorde meg trygg, sier Alicia Grindhaug.

Kjell Gunnar Gundersen forteller at selv om engangsinvesteringen i en øyeoperasjon er høy, lønner en operasjon seg på sikt for dem som er egnet for et inngrep. Spesielt for dem som virkelig trenger en linse- og brillefri hverdag. Alicia Grindhaug er med i styret i Åkra IL og er glad i variert styrketrening både innen- og utendørs.

– Jo mer aktivt liv du lever, jo større er sjansen for at du får betraktelig forbedret livskvalitet etter en øyeoperasjon. Må man bruke kontaktlinser hele livet er kostnadene på sikt høye, sier han.

Hva er forskjellen: RLE og ICL?

ICL (linseimplantat) er beregnet for yngre pasienter mellom 20 og 40 år. Passer for pasienter med store medfødte og grunnleggende synsfeil (nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner). Spesielt gunstig for personer med hornhinner som er for tynne for laserbehandling.

– Enkelt og folkelig forklart er ICL-operasjon innsettelse av en form for permanent kontaktlinse. Det er et implantat som opereres inn, tett innpå øyets naturlige linse. Operasjonen er reversibel, sier Kjell Gunnar Gundersen.

RLE (refraktivt linsebytte) er beregnet for pasienter fra 50 år og oppover. Med RLE byttes den naturlige øyelinsen ut med en kunstig linse. Operasjonen gjør det mulig å behandle alle typer grunnleggende synsfeil, også grå stær og alderslangsynthet.

– Mange er fortsatt skeptiske til operasjoner som involverer øyet og synet, men komplikasjoner oppstår svært sjeldent ved RLE og ICL. Det er trygge, smertefrie operasjoner, som tar rundt 5 til 6 minutter per øye. Rekonvalesenstiden er kun 1 til 2 døgn, sier øyelegen.

Visste du at Ifocus nå tilbyr ICL-operasjon for 40 til 60-åringer? Fra 2020 ble klinikken i Haugesund en av de første i Norge og Europa som tar i bruk en ny type ICL-linseimplantat tilpasset eldre mennesker. Den nye prosedyren gir eldre pasienter muligheten til reversibel, laserfri operasjon der den naturlige linsen ikke skiftes ut.

Tekst: Rita Tvede Bartolomei. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert hos Dagbladet Pluss.

Ønsker du å vite mer om denne behandlingen? Send oss en forespørsel i skjemaet under, eller les mer om ICL-behandlingen her.

  • Send oss en forespørsel så svarer vi på dine spørsmål så snart som mulig.